# RNU, IMPHAL MANIPURI MORNING NEWS SCRIPT AT 7.30 AM

(DATE 03-12-2024) অকাশবানি ইম্ফালগী

অয়ুক পুং ৭.৩০ গী মণিপুরি পাউ

(তাং ০৩-১২-২০২৪, লৈবাকপোকপা)

--অহানবদা মরুওইবা পাউ--

- ১) আইন কাইনা ইন্নর লাইন পার্মিৎ পায়রম্বা বঙ্গলাদেশ মচা ২৯ ফারে, চেন্নবা ওফিসিএল থবক্তগী সম্পেন তৌখে।
- ২) সেক্যুরিতি ফোর্সশিংনা থিবা হুম্বুগী থবক লেপ্তনা চখরি, খূৎশু খূৎলাই ফাগৎপসু লেপত্রি।

## অমসুং

৩) নিউ দেল্লিদা ঙসি পাঙথোক্কদবা ইন্টর্নেসনেল ডে ওফ পার্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতিজকী থৌরমদা রাষ্ট্রপতি দ্রৌপদি মুরমুনা মনাশিং য়েস্থোক্লগনি।

সিএম (এল)ঃ আইরা য়াদবা মওংদা ইরর লাইন পার্মিৎ পায়রগা মণিপুরদা চংলক্লম্বা বঙ্গলাদেশ মচা ২৯ ফারে। অরানবা মওংদা আই.এল.পি পাস পীরম্বদা চেরবা ওফিসিয়েল অমা থবক্তগী সম্পেন্দ তৌখে।

মুখ্য মন্ত্রিগী সেক্রেটরিয়েটতা ঙরাং পাঙ্থোকপা পাউগী মীফম অমদা মুখ্য মন্ত্রি নোংথেম্বম বিরেয়া হায়- ইম্ফাল রেষ্ট জিলাগী ময়াং ইম্ফালগী মফম অমদা হাংবা অচাপোৎ শাফম অমদা বঙ্গলাদেশ মচানি চিংনবা মীওই খরা থবক তৌদ্না লৈরে হায়বগী অককবা পাউ অমা ফংবদগী পুলিসনা মফম অদুদা থিবা হুম্বগী থবক চত্থবদা মীওই ২৯ লোম অরানবা আই.এল.পি পায়রস্বা থেংনখি। আইরা য়াদবা মওংদা আই.এল.পি পীরস্বদা চেন্নবা রেভিন্যু দিপার্টমেন্টকী ওফিসিয়েল অমা থবক্তগী সম্পেন্দ তৌরে। মুখ্য মন্ত্রিনা হায়-

## --সাউন্দ বাইট(সি.এম)--

মুখ্য মন্ত্রিনা মখা তানা হায়-মপালদগী চংলকপা মীতোপশিং মশক খঙদোক্তবা য়ারোই ইন্নর লাইন পার্মিট অসি হান্নদি জিলা জিলাশিংগী দি.সিনা পীরম্বনি অদুবু হৌজিক্তি সব কন্মিতি শেমলে।

অমরোমদা, অসামগী কার্বি আংলোংদা আইন কাইনা লৈরম্বা কুকিশিং মফম অদুদগী তান্থোকখ্রে।মখোয়শিং অদুগী মনুংদা রাজ্য অসিদা ইং কুমজা ১৯৬১ মমাঙদগী লৈবা মীওইশিং য়াওরম্লবদি মখোয়গী লৈফম চাফমশিং নিংথিনা শিনগনি।

দিসএবলঃ সেকমাইজিংদগী হৌজিকা কাঞ্চিপুরদা লৈরিবা হকচাংগী ফীভম মীমান্নদ্রবা ইরেংবম জ্গিনদা নেসনেল এরার্দি ক্ষেত্রি প্রতমা মৈতৈনা ব্লাক্ষেট অমদি শেলগী মতেং পাঙ্খে। রার্ল্ড দিসএবল ডেগী মাংওইননা মশাগী অনাবা অমশু শাগোন্নরিবা জগিনদা পোৎলমশিং অদু মতেং পাঙ্খিবনি হায়রি।

খোজজং (এল) ঃ মশাগী খুল ভাকচরিবা খুল ভাকপিশিং ফাবা য়ারোহ, মখোয়দা এন.আই.এনা কেস লৌখৎপা য়ারোই, মণিপুরদগী আর্ম ফোর্সেস স্পিসিএল পররস এক্ট লৌথোক্কদবনি হায়বা দাবী তকশিন্দুনা ভরাং উরিপোক কান্তিন ক্রোসিংদা লম্বী তভ্ছাই থিংদুনা খোভজং চংশিনখে। উরিপোক অপুনবা লূপ অমিদ উরিপোক অপুনবা নুপী লূপনা পুরা শিন্দুনা চংশিনখিবা খোভজং অদুদা লমদম অদোমগী মশিং য়াম্লবা নুপীশিংনা শরুক য়াখি।

পুলিস (এল)ঃ সেক্যুরিতি ফোর্সশিংনা ইরাং থোকপা য়াই হায়না চিংনবা মফমশিংদা এরিয়া দোমিনেসন অমসুং থিবা হুস্বগী থবক লেপ্তনা চহুরি। কাংপোকপী জিলাগী লোয়বোল খূলদা সেক্যুরিতি ফোর্সনা থিবা হুস্বগী থবক চহুবদা স্লাইপর রাইফল অমা, লেথোট গন অমা, নাইন এম.এম পিষ্টোল অনি, এস.বি.বি.এল নোংমৈ অমা, থতি আইট এম.এম গী এন্তি রাইওট কার্ত্রিজ অমা, রায়র লেস সেট অমা য়াওনা পোংলম কয়া ফাগংলে। চুরাচান্দপুর জিলাগী ফাইখোথাম ভিলেজতগীসু সেক্যুরিতি ফোর্সনা এস.এল.আর রাইফল অমা, মেগজিন অমা, নাইন এম.এম পিষ্টোল অমা, টুয়েল্ব বোর সিঙ্গল বেরেল অমা, তিয়র স্মোক সেল অনি য়াওনা অতৈ পোংলম কয়ামরুম ফাগংলে। মরক অসিদা, মীয়ামগী নমদুনা শেল খাইবদা চেন্নবা মীওই অহুম ফাগংলে হায়রি। মখোয়দগী মেগজিন য়াওবা ঘাতক রাইফল অমা, পোইন্ট থ্রি টু গী কন্ত্রিমেদ পিষ্টোল অমা য়াওনা অতৈ পোংলম খরসু ফাগংলে হায়রি।

অমরোমদা, নোংমগী তঙাইফদনা চংবা পোৎলমশিং সেক্যুরিতিগী অকনবা চেকশিন থৌরাংগা লোয়ননা নেসনেল হায়ৱেশিংদা লেপ্তনা পুশিল্লক্লি। নেসনেল হায়ৱে-৩৭ ইম্ফাল জিরিবাম লম্বীদা পোৎচৈ পুবা গারি ২৮১ অমসুং নেসনেল হায়ৱে-২ ইম্ফাল দিমাপুর লম্বীদা পোৎচৈ পুবা গারি ২৩০ অকনবা সেক্যুরিতিগী ভাকশেলগা লোয়ননা পুশিল্লকশ্রে হায়রি।

মুরমুঃরাষ্ট্রপতি দ্রৌপদি মুরমুনা ঙসি নিউ দেক্লিদা ইন্টর্নেসনেল ডে ওফ পার্সন্ধর দিসএবিলিতিজ ২০২৪গী থৌরমগা মরি লৈননা হকচাংগী ফীভম মীমান্নদ্রবসু থোইদোক হেন্দোকপা থবকশিং পাঙ্থোকপা ঙম্বা মীওই অমদি ইন্সটিট্যুসন পুন্না ৩৩ দা জাতি থাক্কী মানাশিং পীদুনা ইকাহ খুমরগনি।

সোসিএল জস্তিস এন্দ এম্পৱরমেন্ট মন্ত্রি ডা.বিরেন্দু কুমারনসু পালন থৌরম অসিগা মরি লৈননা হকচাংগী ফীভম মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং হেরা ফগৎহরবগী পান্দমদা সিক্সতিন ত্রান্সফোর্মেতিভ ইরিসিএতিভস হৌদোক্লগনি।

জগদিবঃ উপ-রাষ্ট্রপতি জগদিব ধনখর ঙসি মুস্বাইদা চৎকনি। মহাকা সেন্ত্রেল ইন্সটিট্রট ফোর রিসর্স ওন কতন টেকোলোজিগী সেন্তিনরি ফাউন্দেসন ডে গী থৌরমদা শরুক য়াগনি অমসুং সেন্তিনরি পীলর অমা শঙ্গাগনি। থৌরম অদুদা, কেন্দ্রগী এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মরস রেলফিয়রস মন্ত্রি শিবরাজ সিংহ চৌহান, রাজ্য মন্ত্রি রামনাথ থাকুর, মহারাষ্ট্রগী রাজ্যপাল সি.পি রাধাকৃষ্ণন য়াওনা শকাইরবা মীওই কয়া থৌরম অদুদা শরুক য়াগনি।

চিরাগ ঃ কেন্দ্রগী ফুদ প্রোসেসিং মন্ত্রি চিরাগ পাস্বাননা হায়রি-ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরবু হেরা চাওখংহরবগী মচাক মথুম কয়ামরুম লৈবাক অসিদা লৈজরি। মসিবু নিংথিনা শিজিররবিদ মালেমগী কৈথেলদা অচীবা মফম অমা কনবা ঙমগনি। পতাদা ঙরাং পাঙথোকপা ইনভেষ্টরস মিট অমদা রা ঙাংলদুনা শ্রী পাস্বাননা হায়-রার্ল্ড ফুদ বাস্কেটতা ভারতনা মফম অমা কনবা ঙস্বত নত্তনা ফুদ প্রোসেসিংগী লমদা শকখঙনবা লৈবাক অমসু ওইরি। মহাকা হায়-ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগংহনবদা চাওনা মতেং পাংলি।

উরিষাঃ রাষ্ট্রপতি দ্রৌপদি মুরমুগী নুমিৎ মঙানিগী উরিষা খোঙচৎ ঙসিদগী হৌরগনি। মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা রাষ্ট্রপতিনা পদ্দিট রাঘুনাথ মুরমুগী নৌনা শাবা মুর্তিগা মাইখুম হাংদোক্কনি। ভুবনেশ্বরদা লৈবা আদিম ওরার জাহারদসু শ্রীমতি মুরমুনা চৎকনি। পুরিদা লৈবা শ্রী জগনাথগী মন্দিরদসু লাই খূরুমগনি। গোপভন্দু অয়ুর্বেদা মহাবিদ্যালয়াগী ৭৫ শুবা কুমওন থৌরমদসু মহাকা শরুক য়াগনি। ব্লু ফ্রেগ বিচতা পাঙথোক্কদবা নেভি ডেগী থৌরমদা রাষ্ট্রপতিনা শরুক য়াগনি। থা অসিগী ৫দা ভুবনেশ্বরদা লৈবা উরিষা য়ুনিভর্সিতি ওফ এগ্রিকলচর এন্দ টেকে

ালোজিগী ৪০ শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদসু মহাকা শরুক য়াগনি। মফম অদুদা নৌনা শেমগৎপা জ্দিসিএল কোর্ট কমপ্লেক্স অমশু রাষ্ট্রপতিনা শঙ্গাগনি।

ইতালিঃ লৈবাক অসিগী খোঙচংতা হৌজিক ভারত্তা লৈরিবা ইতালিগী মন্ত্রি এদোলফো উর্সোগা কেন্দ্রগী দিপার্টমেন্ট ওফ স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রি ডা.জিতেন্দ্র সিংহগা রারি শারদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগংহর্যরা রাফম কয়া খরখ্রে। সাইন্স, টেকোলোজি, ইর্নোভেসন অমসুং স্পেস এক্সপ্লোরেসনগী লমদা লৈবাক অনিগী লমদা তেংবাং পীনরিবশিং অদু লৃচিংবা অনিনা হয়া য়েংশিনখি। ডা. জিতেন্দ্রনা স্তার্ট অপকী লমদা মালেমগী ওইনা ভারতনা অহ্মশুবদা লৈরিবা অমসুং লৈবাক অসিগী শেল থুমগী ফীভমদা অহোংবা কয়া লাক্লিবশিং অদু য়াওনা ভারতকী এচিপমেন্ট কয়া শিংথাদুনা খঙহনখি। প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিগী লমজিং মখাদা ইর্নোভেসন অমসুং টেকোলোজিগী লমদা পায়খৎপা থবক থৌরম কয়াগী মতাংদসু ডা. সিংহনা পাউদমখি।

## --পাউ লোইজরে--

#### ---নিউজ পেপর হেদলাইন্স---

লারা আই এল পী শাদুনা পাইরম্বা ২৯ ফারে। এস.দি.সি অমা সম্পেন তৌখ্রে। ইলেক্টেট মেম্বরশিং লৈবাক হারা কনমিরখিসি। নুংদা য়ানদবা কোরা খরসি হারনা মুখ্য মন্ত্রিনা ফোঙদোকখিবা রাফম সনালৈবাক পাউচেগী অহানবা হেদলাইন পীরি। শাশিরবা আই.এল.পি পায়রম্বগী পাউ অসি ইচেল এক্সপ্রেস অমসুং মণিপুর নিউজকী অহানবা হেদলাইন ওইনা ফোংলক্লি। পাউ অসি হিলস হোর্ণবিল এক্সপ্রেসতসু মরুওইবা পাউ ওইনা ফোঙবা থেংনরে। ঐখোয়গী ষ্টেট অসিদসু সাইবর ক্রিমিনেলশিংগী দিজিতেল এরেস্ট, সাইবর ফ্রোদকী চৈথেং ফংলে হায়বা হেদলাইন অসি পোকফম পাউচেগী অহানবা হেদলাহননি।

জিরিবামদা সি.আর.পি.এফনা কাপ্পদা শিখিবা কুকি মিলিটেন্ট ১০গী ওতোন্সি রিপোর্টতা তুংলোমদগী নোংমৈ মরু কয়া পানবগী খুদম ফংখি হায়বা হেদলাইন অসি দ পিপলস ক্রোনিকলগী অহানবা হেদলাইন ওইরি।

নহারোলগী থৌদাং পাউচেদা সেন্ত্রেল গভর্ণমেন্টনা মণিপুরগী ইরাং অসি লো এন্দ ওর্দরগী প্রোব্লেমনি হায়না উরিবা অসি অরানবনি হায়না অহানবা হেদলাইন পীরি। পাউ অসিগা মান্নবা পাউ ইম্ফাল ফ্রিপ্রেসতা তোঙান তোঙানবা হেদলাইন পীদুনা ফোঙলি।

মণিপুরগী লান ঙসি থা ২০ শুরে। লৈমখোঙ আর্মিগী পার্সনেলশিং চখোক চৎশিন তৌহনখিদে, কমলবাবুগী লোইনবীনা মপুরোইবা পীবীয়ু হায়না তেংথাখ্রে হায়বা হেদলাইন অসি হুইয়েন লানপাউগী অহানবা হেদলাইননি। পাউ অসি ইম্ফাল ফ্রি প্রেস, দ গানফিউ মেল, অমসুং সঙাই এক্সপ্রেস মনিপুরী ইদিসনগী অহানবা হেদলাইন ওইরি। তমেংলোং তাহমসতনা অনিশুবা হেদলাইন ওইনা ফোংলক্লি।

মণিপুরদা থোক্লিবা হিংশাগী থৌদোকশিংগী দাইত্যা পুস্বা বি.জে.পিগীনি হায়না কংগ্রেসকী মাইকৈদগী থম্লকখিবা ৱাফম সঙাই এক্সপ্রেস ইংলিস ইদিসনগী অহানবা হেদলাইন ওইরি। হেদলাইন অসিগী মখাদা বোক্স আইতেমদা হাইলাইট তৌদুনা দি.এম.কেগী এম.পিনা মণিপুরগী মতাংদা পার্লিয়ামেন্টতা খন্নবা

এদজোর্নমেন্ট মোসন থাঙ্গৎলকখ্রে হায়বা হেদলাইন অসিসু ফোংলক্লি। পার্ড অসি নহারোলগী থৌদাংগী পাউচেদা অনিশুবা হেদলাইন তৌদুনা ফোঙলি।

হুইয়েন লানপাউগী অনিশুবা হেদলাইনদা-মণিপুরগী লান য়াওনা ৱাথোকশিংগী মতাংদা খন্নসি হায়না ওপোজিসন্না তকশিল্লকপদগী সভা অনিমক অমুক্কসু এদজোর্ন তৌশ্রে হায়না ফোংলি। পাউ অসি সনালৈবাকতসু অনিশুবা হেদলাইন পীদুনা ফোংলি।

পান্দম অমগী মখাদা পুরা চৎমিন্দ্রবদি ঐখোয় মশেল ফুনদুনা শিমিরবা তারে হায়না কোকোমিগী কো-ওর্দিনেতর সোমোরেন্দ্রোনা ফোঙদোকখিবা রাফম ইচেল এক্সপ্রেসকী অনিশুবা হেদলাইন তৌরি।