RNU, IMPHAL MANIPURI MORNING NEWS SCRIPT AT 7.30 AM

(DATE 12-11-2024) অকাশবানি ইম্ফালগী

অয়ুক পুং ৭.৩০ গী মণিপুরি পার্ড

(তাং ১২-১১-২০২৪, য়ুমশকৈশা)

কাপবা (এল)ঃ রাজ্য অসিদা মতম খরা ইরাং নেমথরুরবা মতুংদা ঙরাংদগী ইন্ফাল রেষ্ট অমিদ ইন্ফাল ইষ্ট জিলাগী তোঙান তোঙানবা মফমিশিংদা নৌনা বোম য়াওনা নােংমৈ কাপশিল্লজুনা লান্দারকখে। ঐখােয়গী পাউমীনা হায়-ঙরাং নুমিদাং ইন্ফাল রেষ্ট জিলাগী কাংচুপ, কদাংবন্দ অমিদ কৌক্রজ্সু চিংথক্তগী বোম য়াওনা নােংমৈ কয়া কাপশিল্লকখিবতা নত্তনা মৈতৈগী যুম কয়াসু মৈ থারমখি। মদুদা, মৈতৈগী খুল ঙাকপা অহুম অমিদ ভি.দি.এফ অমা শােক্লে।

ঙরাং অয়ুক অঙনবদগী হৌনা ইম্ফাল ইষ্ট জিলাগী চিংগা তাইনবা মফমিশিং মরু ওইনা য়াইঙংপোকপী, থমাপোকপীনচিংবা মফমিশিংদা নোংমৈ কাপশিল্লাকুনা লৌবুক্তা থবক শুদুনা লৈবা মীওই অনি নোংমৈনা পানবদগী লাইকররি।

অমরোমদা, জিরিবাম জিলাগী জাকুরাদোর অমদি বোরোবেক্রা পুলিস ষ্টেসনদা লৈবা সি.আর.পি.এফকী পোষ্টতা ঙরাং নুংথিল নোংমৈ কাপশিল্লকপদগী সি.আর.পি.এফনসু হন্দুনা নোংমৈ কাপখি। মদুদা, সি.আর.পি.এফকী জরান অমা শোকখি। মহাক হৌজিক অসামগী সিলচর মেদিকেল কোলেজতা পুখৎতুনা লাইকর্মরি। তুংদা, সেক্যুরিতি ফোর্সনা থিবা হুম্বগী থবক চখবদা কুকি জো খুৎলাই পাইবা মীওই ১০ গী অশিবা হকচাং ফংখি। মখোয়দগী খুৎলাই কয়ামরুমসু ফংখি। মদুগী মনুংদা-এ.কে-৪৭ রাইফল অহুম, এস.এল.আর মরি, ইন্সাস রাইফল অনি, আর.পি.জি অমা অমসুং পম্পে এক্সন গন অমা য়াওরি।

দিষ্ট্রিক্ট মেজিষ্ট্রেট জিরিবামনা থোকখিবা হুকুম অমগী মতুংইরা বি.এন.এস.এস ২০২৩ গী সেক্সন ১৬৩ গী সব-সেক্সন ৱানগী মখাদা হিরম খরদা মতম কক্তনা অথিংবা থমখে। মদুদা মী মঙা নত্রগা মঙাদগী হেরা পুনবা, কনাগুস্বা অমত্তনা মখোয় মখোয়গী য়ুমদগী থোক্তনবা নোংমৈ, থাং, চৈ অমদি নুঙনিচংবা খুৎলায় ওইনা শিজিরবা য়াবা পোৎলমশিং পুদুনা চৎপদা অথিংবা থমখে।

অমরোমদা, কুকি জো কাউন্সিলনা ঙরাং জিরিবামদা খুৎলাই পায়বা কুকি জো ১০ লৈখিদবা অদুদা নুঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা ঙসি অয়ুক পুং ৫ দগী হৌরগা পুং ১২ গী তোতেল সটদাউন্দ লাওথোকখ্রে।

সিএম (এল)ঃ মুখ্য মন্ত্রি নোংথোম্বম বিরেরা সভাপতি ওইদুনা ঙরাং ইন্ফালদা লৈবা মহাক্রী সেক্রেটরিয়েটতা পাঙথোকখিবা মীফমনা মপানদগী শেল থাদদুনা রাজ্য অসিদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্টশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখ্রে।

সোসিয়েল মিদিয়াদা থাগৎলকপা ৱারোল অমদা মুখ্য মন্ত্রিনা হায়হায়রিবা প্রোজেক্টশিং অসিনা হেলথ কেয়ার, ইজ্কেসন অমসুং মহৌশাগী খল
কায়হন্দনা থমবগা মরী লৈনবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিং শেমগৎ শাগৎপদা চাউরবা
থৌদাং লৌগদৌরিবনি। অসিগুস্বা মালেমগী তোঙান তোঙানবা এজেনিশিংগী
মতেংগা লোয়ননা পায়খৎলিবা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিনা রাজ্য অসিগী
মীয়ামদা তুং কোইনা কারবা কয়া পীবা ঙমগনি হায়নসু মুখ্য মন্ত্রিনা ফোংদোকখি।

ওকপা (এল)ঃ তোঙান তোঙানবা মশানশিংদা মালেমগী থাক্তা তকমান ফংলক্লবা বিষ্ণুপুর জিলাগী শান্নরোই অহুম ঙরাং দিষ্ট্রিক্ট এদমিনিষ্ট্রেসন বিষ্ণুপুরনা ইকাই খুমবা উৎখ্রে। দিষ্ট্রিক্ট ইনফোর্মেসন ওফিস বিষ্ণুপুরনা থাদোরকপা চেরোল অমদা হায়-থৌরম অদু দিষ্টিক্ট এদমিনিষ্ট্রেসন বিষ্ণুপুর অমদি দিষ্ট্রিক্ট য়ুথ এফিয়রস এন্দ স্পোর্টস ওফিস বিষ্ণুপুরনা পুরা শিন্দুনা পাঙ্থোকখিবনি। চহী অসিগী

জলাই ১৩ দগীনা ২০ ফাওবা ভুতানদা পাঙ্থোকখিবা ৮ শুবা কেদেট, জনিয়র, অন্দর-২১ অমদি সেনিয়র সাউথ এসিয়ন করাতে চেম্পিয়নশিপ এন্দ এ.কে.এফ রেফ্রি সেমিনর ২০২৪দা সনাগী তকমান ফংখ্রবা শান্নরোই কে.এচ মধুসুমিতা দেবী, অমেরিকাদা পাঙ্থোকখিবা চহী ১৯ মখাগী রার্ল্ড বোক্সিং চেম্পিয়নশিপ্তা লূপাগী তকমান ফংখ্রবা থোকচোম সুপ্রিয়া দেবী অমদি এ.এস.বি.সি এসিয়ন জনিয়র বোইস এন্দ গর্লস বোক্সিং চেম্পিয়নশিপ ২০২৪ দা অহুমশুবা তাখ্রবা এল.বিদ্যা দেবীবু ওকপগী থৌরম অদুদা জিলা অসিগী দিপ্যুতি কন্মিম্মর লৌরেম্বম বিক্রম শরুক য়াখি। শান্নরোহশিং অদুদা শেলগী মনাশিংসু খুৎশিন্নদুনা ইকাই খুমবা উৎখি।

এআর (এল)ঃ নেসনেল ইদ্যুকেসন ডে গা মরি লৈননা অসাম রাইফলসনা শিন্দুনা মন্ত্রি পুখ্রিদা লৈবা অসাম রাইফলস পব্লিক স্কুল অমদি ইম্ফাল রেষ্ট জিলাগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা মহৈ মশিংগা মরি লৈনবা কম্পিতিসন কয়া ঙরাং পাঙথোকখ্রে। মদুদা, মহৈরোইশিংগী মরক্তা ক্যুজ অমদি এশে চাংদম বা কয়া পাঙথোকখি।

অমরোমদা, অসাম রাইফলসনা শিন্দুনা থা অসিগী ১০ দা চান্দেল জিলাগী নিউ সোমতাল ভিলেজতা অসাম রাইফল জৱান অমদি খুল অদুগী নহাশিংগী মরক্তা ভোল্লিবোল মেটচ অমসু পাঙ্থোকখি।

পিএম ঃ বিধান সভা মীখল পাঙ্থোক্নদৌরিবা মহারাষ্ট্র অমসুং ঝরখন্দদা ভোট খোস্বগী থবক খম থেংনা কল্লে। থা অসিগী ২০ তাঙ্কক অমা খক্তদা মীখল পাঙ্থোক্বদৌরিবা মহারাষ্ট্র বিধান সভা মীখলগীদমক প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিনা ঙসি মহারাষ্ট্রগী চিমুর, সোলাপুর অমদি পুনেদা পাঙ্থোক্বদবা মীখলগী রেল্লিশিংদা শরুক য়াগনি। তোঙান তোঙানবা রাজনিতি দলশিংগী লুচিংবশিংনা মাগী মাগী দলগী মীরেপকীদমক ঙমজবী থাদুনা ভোট খোমরি। বি.জে.পিগী

লূচিংবা অমসুং গৃহ মন্ত্রি অমিত সাহসু ঙসি মহারাষ্ট্রগী ঘটকোপার ইষ্ট অমিদি ভোরিবেল্লিদা পাঙথোক্কদবা মীয়ামগী মীতিনদা ৱা ঙাংগনি। উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রি যোগি অদিত্যা নাথসু জিলা অসিগী বিধান সভা মীখলগীদমক ঙসি ভোট খোমগনি।

মুরমুঃ রাষ্ট্রপতি দৌপদি মুরমু নুমিৎ হুমনিগী খোঙচত্তা ঙিসি দদ্রা এন্দ নাগর হাবেল্লি অমদি দামন এন্দ দিউদা চৎকনি। মহাক্কী খোঙচৎ অসিদা রাষ্ট্রপতিনা দামনগী তোঙান তোঙানবা কোলেজশিং-অবিয়ারি, সরকারগী ইঞ্জিনিয়ররিং কোলেজ অমদি এন.আই.এফ.তি কেম্পস্তা চৎকনি। তুংদা, মহাকা নামো মেদিকেল ইদ্যুকেসন এন্দ রিসর্সচ ইন্সটিট্যুটতা চত্তুনা মহৈরোই অমদি ওজাশিংগা ৱারি শান্নগনি। রাষ্ট্রপতিনা তুংদা, সিলভাসাদা লৈবা জন্দা চোক স্কুল শঙ্গাগনি অমদি মফমশিং অদুদা পাঙ্থোকপা থৌরমশিংদা শরুক য়াগনি। শ্রীমতি দৌপদি মুরমুনা আই.এন.এস কুক্রি মেমোরিয়েলদসু চৎকনিপ।

রসিয়া ঃ প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিগা রসিয়াগী অহানবা উপ-প্রধান মন্ত্রি দেনিস মনতুরোপকা ঙরাং নিউ দেল্লিদা উনদুনা লৈবাক অনিগী লৈনরিবা মরিগী মতাংদা খন্নখ্রে। লূচিংবা অনিনা উনবা অদুদা লল্লোন ইতিক অমদি শেল থুমগী লম য়াওনা তোঙান তোঙানবা চাওখৎ থৌরাংগী মতাংদা লৈবাক অনিগী ওইবা রাফমিশিং খন্নখি। ঙিস শ্রী মনতুরোপনা কেন্দ্রগী মপাল থৌরম মন্ত্রি এস.জয়সঙ্করগা পুনা ইন্টর-গভর্ণমেন্টতেল রসিয়ন-ইন্দিয়ন কন্মিসনগী ২৫ শুবা মীফমদা শরুক য়ামিন্নগনি।

---নিউজ পেপর হেদলাইন্স---

মণিপুরগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা নোংমৈ কাপবগী পাউ, সি.আর.পি.এফ কেম্পতা লান্দারকখিবগী পাউ অমদি লৌ শুবা মীওই অমা শোকখিবগী পাউনা ঙসি ফোঙবা পাউচেশিংদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলে।

জিরিদা কাপবদা কুকি মিলিটেন্ট ১০, সি.আর.পি.এফ জৱান ১ শিরে-হায়না এক্সপ্রেস মনিপুরি ইদিসন্দা ফোতোগা কোন্ননা বেনর হেদলাইন তৌরে। পাউ অসিদা সাইতোনদসু শান্তি খোঙবান্দসু কুকি মিলিটেন্টশিংনা লান্দারকপদগী মৈতৈ খুল ঙাকপা অমগা, লৌ শুবা নাগা অমা শোকখ্রে-হায়না সব হেদলাইন অমশু পীরি।

পোকফমদা-ম্যান্মারগী রিফিয়ুজিশিং থা অমগী মনুংদা ময়ুমদা হনগদবনি হায়রে হায়বা পাউ অসি অহানবা লমাইদা ফোঙলে।

সওমবুর রিলিফ কেম্পতা লৈরকখিবী মশাগী চহী ৬২ শুরবী নুপী অমা থৌরী য়ান্দুনা শিরম্লে হায়বা পাউ অসিনা হুইয়েন লানপাউগী অহানবা লমাইদা ফোঙলে।

নহারোলগী থৌদাংগী এক্ষর কলমদা- নিউ দেল্লিদা লৈবা জে.এন.য়ুগী এম.এ সিলেবস্তা মনিপুরদা থোক্লিবা খ্রাইসিস অসিগী মতাংদা লাইরিক ওইনা তম্লগনি হায়বা এজেন্সী রিপোর্টকী পাউ অমা ফোঙলি।

সনালৈবাক্তা-পন্থানা মণিপুরদা কেমিকেল ফ্রি দিতজেন্ট মীয়ামদা ফঙহনবা হোরে হায়বা অখন্নবা পাউ অমা এঙ্কর কলমদা ফোঙলে।

ইম্ফাল ফ্রি প্রেসতা-তম্পাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা কুকিশিংনা লান্দারকখ্রে, কাংচুপ অমদি লৈতানপোকপীদা খুল ঙাকপা অহুম শোক্লে হায়না অনিশুবা হেদলাইন তৌরি।

মণিপুর নিউজতা-নাগা লৃপশিংনা হস্ফাল দিমাপুর লম্বীদা চত্থরিবা তোতেল সটদাউন্দগী মতাংদা সরকারগা ৱারি শারুখ্রে হায়না অহানবা লমাইদা ফোঙলি।

ইচেল এক্সপ্রেসতা-ঈরাং লোয়শিনবিরো হায়না আই.দি.পীশিংনা রিলিফ কেম্পতা লেপ্তনা ৱাকৎ মীফম চণ্ডরি হায়না এঙ্কর কলমদা ফোঙলি।

পীপলস ক্রোনিকলদা-থমাপোকপীদা লৌ উদুনা লৈবা লৌমীশিংদা চত্থরকখিবা এত্তেক্ট অদুবু নাগা শনাও লোংনা য়ানিংদবা ফোঙদোক্লি হায়না অহানবা লমাইদা ফোঙলে।

সঙাই এক্সপ্রেস ইংলিস ইদিসনদা-শান্তি খোঙবালদা চত্মরকখিবা এত্তেক্ট অদুবু য়ানিংদবা ফোঙদোক্তুনা তাংখুল ষ্টুদেন্টস ওর্গনাইজেসননা ঙরাং অহিং নোংয়াইদগী ইম্ফাল উখ্রল লম্বী থিংজিনখ্রে হায়না অহানবা লমাইদা ফোঙলি।

খোঙজং চংশিল্লিবা সেনাপতি জিলাগী ফ্রন্তিয়েল ওর্গনাইজেসনশিংগা মণিপুর সরকারগা ৱারি শান্নখ্রে হায়বা পাউ অসিনা হিলস হোর্ণবিল এক্সপ্রেসকী অহানবা হেদলাইন তৌরে।

গানফিউ মেলদা তামেংলোং বজার রোদ শেমজিনবা হৌখিবনা বজারগী মেনরোদকী মহুৎ রিংরোদ ওইনা শিজিন্ননবা খঙহল্লি হায়বা পাউ অসিনা অনিশুবা হেদলাইন তৌরি।

তমেংলোং তাইমসতা জস্তিস সনজিভ খানানা ইন্দিয়াগী অনৌবা চীফ জস্তিস ওইরে হায়না ফোঙলি।