RNU, IMPHAL MANIPURI MORNING NEWS SCRIPT AT 7.30 AM

(DATE 23-10-2024) অকাশবানি ইম্ফালগী অয়ুক পুং ৭.৩০ গী মণিপুরি পাউ (তাং ২৩-১০-২০২৪, য়ুমশকৈশা)

পুলিস (এল)ঃ সেক্যুরিতি ফোর্সনা রাজ্য অসিগী চীং অমসুং তম্পাক্কী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা থিবা হুম্বগী থবক চহুবদা আইন না থিংখ্রবা লালইোলুপ কে.সি.পি-পিপলস ৱার গ্রুপগী মীওই ৬ ফারে। খৃৎশু খৃৎলাই কয়া মরুমশু ফাগৎপা ভমখে। ইন্ফাল ইষ্ট পুলিসনা কে.সি.পি পিপলস ৱার গ্রুপকী মীওই ৬ জিলা অসিগী পোরোম্পাৎ এরিয়াদগী ফাগৎপা ভমখে। মখোয়দগী চকা মরি পানবা গারি অমা চকা অনি পানবা গারি অনি, মোবাইল ফোন ৬, স্লিং বেগ অমা, ৱালেত অনি, আই.দি কার্দ অনি অমসুং শেল ওইনা লূপা লাখ ৩, লিশিং ৮৮,৯৫০ ফাগৎপা ভমখি। মখোয় অদু সরকার অমসুং লক্লাইগী মীওইশিংদগী নমদুনা শেল খাইবদা চেন্নবা মীশকশিংনি হায়রি।

চুরাচান্দপুর জিলাগী থোইরোইলোক অমসুং মসিগা তাইনবা মফমশিংদা সেক্যুরিতি ফোর্সনা থিবা হুস্বগী থবক চৎথবদা ফুট অনিগা ইঞ্চি ৫ শাংবা লোকেল মেত পোম্পী বেরেল অনি, য়াম্লবদা দ্রগকী পোৎলমশিং, ইলেকত্রিক দিতোনেতর অনি, মেগজিন য়াওবা লোকেল মেত নাইন এম.এম পিষ্টোল অমা, লোকেল মেত হেন্দ গ্রেনেত অহুম অমসুং লোকেল মেত পোম্পী এম্যুনিসন অনি ফাগৎপা ঙমখি।

অমরোমদা,জিলা অসিমক্টী বোংবাল ভিলেজকা তাইনবা লমজাং ফোরেজ হিল রেঞ্জতা সেক্যুরিতি ফোর্সনা থিবা হুস্বগী থবক চৎথবদা থ্রী নোট থ্রী রাইফল অমা, থ্রী নোট থ্রী গী লাইফ রাউন্দ অনি, মেগজিন অমা, পোম্পী ষ্টেন অমা, তুয়েল্ব এম.এমগী সিঙ্গল বেরেল অমা, কেমো জেকেত অমা, কেমো মেগজিন পাউঞ্জ অমসু কেমোফ্লেক খোংগ্রাউ অমা ফাগৎলে। এমএসপিদিসিএল (এল)ঃ মণিপুর ষ্টেট পরর দিষ্ট্রিব্যুসন কম্পনি লিমিতেদ (এম.এস.পি.দি.সি.এল) না মৈ হুরাল্লগা থাল্লম্বা মীওই ১৯ ফাগৎলে। মখোয় অদুদি চুরাচান্দপুরগী ২, কাংপোকপিদগী ৩, বিষ্ণুপুরদগী ২, থৌবালদগী ৪, আই.ই.দি রান দগী ৩ অমদি আই.ই.দি ফোরদগী ৫ নি। মখোয়গী মথক্তা এফ.আই.আর ৬ লৌখৎলে। মৈগী খাজনা থিরমদবা কঞ্জুমর ৯ গী মৈ ককথৎলে। মখা তানা দ্রাইভ চৎথখিগনি হায়রি।

আর্মি(এল)ঃ ইন্দিয়ান আর্মিনা শিন্দুনা লৈমখোংগী প্রেমনাগর অমসুং দ্বারিকা ভিলেজতা ক্লাস নাইনদগী তুয়েল্প ফাওবগী মনুংদা মহৈরোইশিংগী কেরিয়র কাউন্সিলিং লেকচর অমা পাঙ্থোকখ্রে। থৌরম অদু আর্ম ফোর্সেসকী মতাংদা নহাশিংদা নিংথিনা খঙহরবগী পান্দমদা পাঙ্থোকখিবনি । থৌরম অদুদা মহৈরোই ২৩ না শরুক য়াখি।

সেনাপতি(এল)ঃ সেনাপতি জিলাগী এস.পি ওফিস কেম্পস্তা ঙরাং নোংমগী ওইবা বোল্লিবোল টুরনামেন্ট অমা পাঙথোকখ্রে। টুরনামেন্ট অদু পুলিস ফ্রেগ দে ওবজর্বেন্স থৌরমগী শরুক অমা ওইনা পাঙথোকখিবনি। টুরনামেন্ট অদুদা পুরা তিম মরিনা লম্বা তৌনখি।

আই(এল)ঃ ২৫ রক শুবা ৱার্ল্ড আই সাইত দে পালন থৌরমগা মরি লৈননা সিজ হোম্পিতাল লাঙ্গোল অমসুং সিংজমৈ চিংঙামখা মোদেল ক্লব না পুরা শিন্দুনা লেমা মিৎ লায়েংবা অমদি কেত্রেক স্ক্রিনিং তৌবগী থৌরম অমা চীংঙামখা কন্ম্যুনিতি হোলদা ঙরাং পাঙথোকখ্রে। থৌরম অদুদা মীওই কয়াগী মীৎকী অনাবশিং লায়েংখি। চাইনা ঃ প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিনা ঙিস চাইনাগী রাষ্ট্রপতি সি.জিন পিংগা রারি শান্নগনি। রারি শান্নবা অসি রসিয়াগী কজানদা পাঙথোক্কদবা ব্রিক্স মীফমগী মপান্দা শান্নগদবনি। চাইনাগী ভারতকা তাইনবা লাইন ওফ একচ্যুয়েল কন্ত্রোল পরিংদা লৈবাক অনিনা পেত্রোল্লিং চৎপগী মতাংদা য়ানা রারোল অমা সহী তৌনবা প্রথলক্লিবা রাফমশিং অদু য়েংলগা লূচিংবা অনিনা শান্নগদৌরিবা রারি অদু য়ামা আর্থ লৈ। লূচিংবা অনিনা রারি শান্নবা অসি চহী ৫ লৈরগা ঙিসিগী অসিনা অহানবনি। চহী ৫ গী মমাঙদা লূচিংবা অনিনা হান্না রারি শান্নবা লৈখ্রবনি।

কর্নাতকঃ কর্নাতক্তা সেদ্যুল ত্রাইভ কাংলৃপশিং চাওখৎ থৌরাংগী থবক্তা থাদখিবা শেনফমশিং কংগ্রেসনা লান্না শিজিন্নরে হায়না বি.জে.পিনা মরাল শিরি। হিরম অসিগী মরি লৈননা রাজ্য অদুগী বি.জে.পি প্রসিদেন্ট না লৃচিংবা মীহুৎ কাংবু অমনা ইলেক্সন কন্মিসন ওফ ইন্দিয়াগী মীহুৎ কাংবু অমগা নিউ দিল্লিদা উনদুনা হিরম অসিগা মতাংদা পাউদমখ্রে। উনবা লোয়রগা পাউমীশিংগা উনবদা রাজ্যগী বি.জে.পি প্রসিদেন্ট বিজ্যায়েন্দ্র না হায়-কর্নাতক্তা হন্দক্কী লোক সভা মীখল অদুদা কংগ্রেসনা রাজ্য অদুগী সেদ্যুল ত্রাইভ কাংলৃপশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী শেনফমশিং লান্না শিজিন্নখি হায়না ইলেক্সন কন্মিসনদা পাউদমখ্রে। হীরম অসিগী মতাংদা কংগ্রেসকী মথক্তা মতিক চাবা থবক পায়খৎপীনবসু তকশিল্লমখি। মসিগী মথক্তা লোক সভা মীখলদা কংগ্রেসনা মীখলগী মোদেল কোদ ওফ কন্দক থুগাইদুনা এদভর্তিজমেন্ট কয়া তৌশ্রে হায়নসু ৱাকৎখি।

মোদি ? প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিনা হায়রি - ইেজিক লান নংলিবা রসিয়া অমদি য়ুক্রেন অনিগী মরক্তা শান্তি হনজিলহরবা হোৎনবদা অঙস্থা মতেং পাঙগানি। রসিয়াগী রাষ্ট্রপতি ব্লাদিমির পুতিনগা কাজানদা উনবদা শ্রী মোদিনা হায়-লৈবাক অনিনা হৌজিক মুকরিবা অসি রারি শায়রগা লোয়শিনবা ঙমগনি। লান তৌনরগা কৈদৌঙৈদা শান্তি পুরকপা ঙল্লোই। প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদি অমসুং রসিয়াগী রাষ্ট্রপতি ব্লাদিমির পুতিন অনিনা কাজানদা রারি শায়খিবা অদুগী মতাংদা পাউমীশিংদা রাফম কয়া ফোঙদোক্লদুনা ফোরেন সেক্রেটরি বিক্রম মিশ্রনা হায়-প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদিনা লান নংলিবা য়ুক্রেনগী লৃচিংবশিংগা উননবা শেম শারিবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রিনা শ্রী পুতিনদা নিংথিনা খংহনখি। ল্চিংবশিং অদুগা উনরবা মতুংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা শান্তি হনজিলহরবা ভারতনা শেম শারিবা কয়া অদুবু নিংথিনা পাউদমখি। মহাকা হায়-লৃচিংবা অনিনা রারি শায়বা অদুদা লৈবাক অনিগী মরক্তা ঙাকশেলগী মতাংদা তেংবাং পীনবগী রাফম খয়খিবা অদু য়ামা পেরিঙাই ওইবা রাফম অমনি। মসিগী তুংদা লৈবাক অনিগী মরি হেয়া ফগৎহয়বগী মতাংদা অথুবা মতমদা মোস্কোদা অমুক হয়া রারি শায়গনি।

যুপি ঃ ঈশিং য়োকশিন্দুনা থম্বা অমসুং নিয়ম চুমা শিজিয়বগীদমক উত্তর প্রদেশনা নেসনেল ৱাতর এৱার্দ ফংখ্রে। রাজ্য অদুনা লৈবাক অসিগী ওইনা ৱাতর মেনেজমেন্টকী অনিশুবা মনা ফংলে। হিরম অসিদা নিংথিনা থবক তৌবগীদমক বন্দা জিলানা খ্বাইদগী ফবা জিলাগী মনা ফংলে। মনাশিং অদু নিউ দিল্লিগী বিগ্যান ভাবনদা ঙরাং পাঙথোকখিবা মঙাশুবা নেসনেল ৱাতর এৱার্দস সেরেমোনিদা রাষ্ট্রপতি দ্রৌপদি মুরমুনা য়েন্থোকখি।

---নিউজ পেপর হেদলাইন্স---

মিনিষ্ট্রিনা মনিপুরদা এন.ঐচ প্রোজেক্ট ৫০ অয়াবা পিখ্রে। সি.আর.আই.এফকী মখাদা মনিপুরগী লম্বী ৫৭ লূপা ক্রোর ৩৯৯ চংনা শেম্বগী অয়াবা পীরক্লে অমসুং চীফ মিনিষ্টর দেল্লিদগী হল্লকখ্রে। এম.এল.এ মিনিষ্টরশিংগী অপুনবা মীফম পাঙথোক্লবা য়াই হায়বা পাউ য়াওনা তোঙান তোঙানবা পাউশিংনা ঙিস মণিপুরদা ফোঙবা পাউচেশিংগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউশিং ওইনা ফোঙনরি।

এম.এল.এ মিনিস্টর ১৯ না প্রাইম মিনিস্টরদা পীশিনখি হায়রিবা চেরোল হৌজিকসু কেকু লোৎলি। চীফ মিনিস্টর হল্লকখ্রে, পার্ডমীশিংদা করিমতা ফোঙদোকপা ঙমখিদে। বি.জে.পিগী এম.এল.এ অমনদি অন ওফিসিএলনি হায়খ্রে হায়বা পার্ড অমসুং দেঙ্গি মীপাইনিঙাই ওইরি, পুং ২৪ গী মনুংদা পোজিতিপ কেস ৪০ হেনগৎলক্লে হায়বা পার্ডনা হুইয়েন লানপার্ড পার্ডচেগী অহানবা অমসুং অনিসুবা হেদলাইন তৌদুনা ফোঙলি।

মিনিষ্ট্রিনা মনিপুরদা এন.ঐচ প্রোজেক্ট ৫০ অয়াবা পীখ্রে। সি.আর.আই.এফ স্কিমগী মখাদা ক্রোর ৩৯৯.৩৬ থাদুনা মণিপুরগী লম্বী থোঙ শেমগৎলগনি হায়বা পাউ অমসু নহারোলগী থৌদাং পাউচেগী অহানবা লমাইদা বেনর হেদলাইন তৌদুনা ফোঙলি।

পাউ অসিগা মারবা পাউ সনালৈবাক পাউচেগী অহানবা হেদলাইন তৌদুনা ফোঙলি। ইরাংগী চৈথেং খ্বাইরম্বন কৈথেল পোৎশিৎ তঙ্খাই হন্তরে। পোৎ কয়াম শিৎলিবগে হংনদ্রে, খুলাংখাং কৌরব্রা হায়না হংনরে হায়বা পাউ অমসু পাউচে অসিগী অনিসুবা হেদলাইন তৌদুনা ফোঙলি।

সেন্ত্রেল লিদর কয়া উনরস্লবা মতুং চিফ মিনিষ্টর ইম্ফালদা হল্লকখ্রে।
ময়াংখাংদা শারিবা ত্রিপল আই.তিদা মনিপুরগী নহারোলশিং রার্ল্ড ক্লাসকী থাক্তা
মহৈ তম্বা ফংলগনি: সি.এম হায়বা পাউ অমসু ইচেল এক্সপ্রেস পাউচেগী
অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

মালেমদা খ্বাইদগী শান্না পাইবা উচেক অমুর ফেক্ষোন তামেংলোংদা চাক্তাবা হৌরে হায়বা পাউ অমসু মণিপুর নিউজ পাউচেগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

সেক্সন ৪৭৯ গী মখাদা মতিক চারবা য়ু.তি.পিশিংবু থাদোকবা সুপ্রিম কোর্টনা খঙহনখ্রে হায়বা পাউ অমসু পোকফম পাউচেগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

কাংপোকপি অমসুং চুরাচান্দপুরদা য়ুথ কংগ্রেসকী মেম্বরশিপ দ্রাইভ ইোদোকখ্রে হায়বা পাউসু পিপলস ক্রোনিকলগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

অমুর ফেল্কোন মণিপুরদা লাকপা হৌখ্রে হায়বা পাউ য়াওনা শগাই শাদুনা পুখিবা নাগালেন্দদা লায়েংলি হায়বা পাউসু সঙাই এক্সপ্রেস মণিপুরি অমসুং ইংলিস ইদিসনগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

নুমিৎ ৭নি চুপা পাঙথোক্কদবা ফিল্ম দিষ্ট্রিব্যুসন অমসুং মার্কেতিং ৱাকশোপ হৌখ্রে হায়বা পাউ অমসুং ইম্ফাল ফ্রি প্রেস পাউচেগী এক্ষর কলমদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

এক্লব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলগী ইঞ্জিনিয়র প্রোগ্রাম পাঙথোকখ্রে হায়বা পাউ অমসু মণিপুর মেল পাউচেগী অহানবা লমাইদা ফোঙলি।

সরকারনা হিদাক মনাগী পোৎলমশিং থিংলে হায়বা পাউ অমসু মোর্নিং বেল পাউচেগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি, পাউ অসিগা মান্নবা পাউ গানফিউ মেল পাউচেগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।

নাগা ষ্টুদেন্স ফেদরেসন্সনা লূচিংদুনা অনশম অমসুং মসিগী য়ুনিতশিংনা ইন্দো ম্যান্মার বোর্দর পিলর নম্বর ৮২ দা ভিজিৎ তৌখ্রে হায়বা পাউ অমসু তামেংলোং তাইমস পাড়চেগী অহানবা লমাইদা মরু ওইবা পাউ ওইনা ফোঙলি।